Kinesiotape- Dr. Kenso Kaze
Det hele startet med kraften til en menneskelig berøring!
Dr. Kase ville finne en måte å sende hendene sine hjem med pasientene…
Dr. Kase ble født i Japan på begynnelsen av 1940-tallet. Han var et sykt barn, som ikke fikk lov til å delta i kroppsøvingstimer på grunn av denne fysiske skrøpeligheten. Han var plaget av lungebetennelse, tuberkulose, nyreinfeksjoner og alle slags allergier. Bestemoren hans var en japansk healer som brukte urtemedisiner, akupunktur og moxibustion-teknikker, og han lærte verdien av en helbredende berøring.
Etter å ha blitt uteksaminert fra kiropraktikk college i Chicago, var han i stand til å kombinere sin utdannelse i både vanlige og tradisjonelle medisinske teknikker og filosofier. Gjennom sine egne erfaringer og trening ble Dr. Kase aldri tvunget til å skille forskjellige stiler og metoder for helbredelse. Hans lisensiering er innen kiropraktikk og akupunktur, men hans medisinske kunnskap var både dypere og bredere.
På begynnelsen av 1970-tallet, mens han behandlet eldre leddgiktpasienter, ble Dr. Kenzo Kase frustrert over begrensningene i de tilgjengelige behandlingsmetodene. Han fant ut at han kunne få pasientens ledd i en posisjon som var mindre smertefull og mer i stand til å følge normal bruk, men så snart de dro hjem ville de gå tilbake til sine gamle vaner og smertefulle posisjonering. Dr. Kase ønsket å kunne behandle dem over lengre tid.
Tapen som var tilgjengelig på den tiden for medisinsk bruk var stiv. Pasientene fikk noe utbytte av tapingen, men den hadde dårlige bivirkninger: hudproblemer og utslett og andre smertefulle resultater. Og tapen var så stivt at de i mange tilfeller ikke kunne få normal bevegelse i ledd. Dette var ikke en måte å bli bedre på.
Det var da Dr. Kase innså at de eksisterende tapene ikke kom til å løse problemet. Han jobbet med produktingeniører og gikk gjennom en lang prosess med å prøve forskjellige kvaliteter. Til slutt hadde de en tape som var fleksibel nok til å bevare bevegelsesområdet, men lett og hypoallergen til å holde seg på huden uten å forårsake utslett. Den nye tapen imiterte tykkelsen og motstandskraften til menneskelig hud- den nå berømte kinesiotapen.
Basert på prinsippet om å frigjøre kroppens naturlige helbredende kraft – kan hvem som helst bruke Kinesio-tape for å forbedre restitusjonen og redusere smerte. Dr Kases unike metode brukes av kjente idrettsutøvere for å håndtere skader, av eldre mennesker som håndterer leddsmerter og av kirurger for å fremskynde postkirurgisk helbredelse. Titusenvis av utdannede leger og terapeuter over hele verden bruker Kinesio Medical Taping, som er et produkt av 40 års evolusjon basert på kontinuerlig forskning og klinisk validering.
Hvordan hjelper kinesiotapen ?
- Den stabiliserer ledd via at det sendes impulser via huden & fascia til motorcortex i hjernen der muskler styres. Se MR bilde under.
- Den smertelindrer ved at gate controllen blir påvirket- dvs at andre impulser enn smerter sendes til nervesystemet via huden & fascia.
- Den drenerer- dvs hjelper til med at lymfesystemet får bedre flyt.
For å forstå kinesiotape - må vi forstå noe om fascia
Hvordan kan kun en tape på huden fungere ?
Anita har jobbet med kinesiotape i mange mange år.. og får tilstadighet spørsmål om hvordan det kan ha seg at dette fungerer som supplement i behandling og hva er mekanismene bak effektene. For de som ønsker å få et mer inngående svar på de fysiologiske prosessene så har Anita sammenfattet kunnskapen hun har om kinesiotape fra de ulike verdenskongressene hun har deltatt på samt fra kunnskapen fra de ulike kursene hun har deltatt på innen kinesiotapen.
Dr. Kase som utviklet denne kinsiotapen for over 40 år siden og hans filosofi var å bringe tilbake harmoni og balanse i det fysiologiske systemet i kroppen ved å gjennomopprette plass, bevegelse og temperatur. For å få forstå dette mer inngående er det nødvendig med dypere kunnskap innen anatomi.
For det meste kan fascia klassifiseres som enten overfladisk eller dyp, med det overfladiske laget rett under huden og det dype laget er som alt annet. Når det gjelder det dype laget, kan "alt annet" klassifiseres som enten hjernehinnefascie eller visceral/innvolle fascia.
Dyp Fascia
Leddkapsler, leddbånd, sener og de tre lagene som vever seg gjennom hver muskel -epimysium, perimysium og endomysium -utgjør den dype fascien. Bildet på siden illusterer dette. Aponeuroser er også inkludert i denne klassifiseringen. En aponeurose er et bredt, tykt ark med bindevev som fungerer som et festested for muskler. En stor en er den diamantformede thoracolumbale aponeurosen (se bildet) som spenner over korsryggen. Fascia er rik på mange sensoriske reseptorer, en av de sensoriske reseptorene som finnes i fascia kalles en nociceptor, ellers kjent som en smertereseptor. Studie har vist at de med lumbale smerter har en fortykkelse av dette thoracolumbare fasciaen sammenliknet med de som ikke har korsryggsmerter. Dette er fornuftig fordi med smertereseptorer spredt over hele fascielagene, vil en fortykkelse av fascia tilsvare en økning i smertereseptorer.
VISCERAL FASCIA
Den viscerale fascien er laget som omgir hjertet (spesielt kalt perikard) og lungene (pleura)samt mageorganene. Det suspenderer også organene i deres respektive hulrom (thorax eller mage) ved hjelp av leddbånd som er ment å holde organene mot kroppsveggen, samt tillatenødvendig fysiologisk bevegelse som pust, hjerteslag og peristaltikk ( rytmiske sammentrekninger i muskel-lagene i fordøyelseskanalen og andre hulorganer).
HVA ER EN NERVE?
En nerve er en strukturert vei som muliggjør overføring av impulser til og fra hjernen og nervesystemet. Nerver har enten én type nevron, i så fall er de klassifisert som sensoriske eller motoriske nerver, eller som de fleste nerver har de både motoriske og sensoriskenevroner og kalles blandede nerver. Nerver er strukturelt veldig lik skjelettmuskulatur ved at hver nerve har tre separate lag med fascia, akkurat som hver muskel. La oss se på strukturen til en nerve fra overfladisk til dyp. Det ytre fasciebelegget til en nerve kalles pineurium (oversettes til på nerven). Inne i det er nervefibre (også kalt aksoner) buntet sammen på samme måte som muskelfibre er buntet, laget som omgir hver bunt med aksoner kalles perineurium (rundt nerven). Hvert enkelt akson som utgjør bunten er også omgitt av sitt eget lag av fascia, dette kalles endoneurium (inne i nerven). Således vil også kinesiotape ha en effekt på nervestrukturer som også inneholder fascia.
Fascian vår går i slynger
Som nevnt fra Anita tidligere,så henger alt sammen med alt. Ingen del på kroppen kan separeres fra en annen og en av forklaringene til dette er nettopp fascien vår. Illustert av bildet kan dysfunksjoner i øvre kroppens del påvirke de nedre og vise versa. Kinesiotapen er med på å stimulere denne helheten.
Verdens ledende forsker innen fascia- bindevev
Dr. Robert Schleip er en av de ledende fasciaforskerne i verden, og Anita har møtt han ved flere tilfeller. Både i Los Angeles, Oslo og Australia. Etter en lang klinisk og undervisningskarriere som kroppsterapeut med Rolfing- og Feldenkrais-metoden, vier han nå mer tid til grunnforskning innen fascia. Som psykolog med doktorgrad i humanbiologi og som forfatter og redaktør av en rekke publikasjoner, var og er han en drivkraft bak den første Fascia Research Congress (Harvard Medical School, Boston 2007) samt oppfølgingskongressene, er leder for Fascia Research Group, Forskningsdirektør for European Rolfing Association samt visepresident for Fascia Research Society. Hans egne publikasjoner om aktiv kontraktilitet av fascievev ble tildelt Vladimir Janda-prisen for muskel- og skjelettmedisin.
MR av hjernen med kinesiotape på huden
Da Anita var på verdenskongress på Hawaii i 2017 innen Kinesiotapen fikk hun der overrekt MR bilder av hjernen fra italienske nevrokirurg Dr. Mendoza Orta- som her viser hvordan bl.a. motor cortex i hjernen blir aktivisert. Det betyr at man via kinesiotapen på huden aktiviserer muskler - for blant annet hjelpe til å stabilisere og sende elektriske signaler til muskler.
Det brukes ikke kinesiotape på olympiatoppen hvis det ikke hadde hatt en funksjon....